Geen producten (0)

De Familie Borowski

 

Art Objects Kunstobjecten 

Design Objecten DesignBorowski-Studio-Line-Design

Outdoor objects Tuinobjecten Borowski-Outdoor-objects


Stanislaw, Pawel, Wiktor en Stani Jan Borowski vormen de bevlogen kern van een sterke familie, die zich al decennia lang bezighoudt met de bewerking van glas. Hun unieke kunstwerken en fantasierijke designontwerpen staan wereldwijd in musea en galerieën, bevinden zich in stadsparken en tuinen, zijn opgenomen in kunstcollecties en particuliere verzamelingen, en zijn daarnaast op grote schaal ook in gewone huishoudens te vinden.
Stanislaw Borowski bij Prachtig Glas
Stanislaw Borowski
Vader Stanislaw Borowski (geboren in 1944 in Moutiers, Frankrijk) verwierf al in de jaren zeventig van de vorige eeuw bekendheid als glaskunstenaar. Hij exposeerde in Duitsland in Düsseldorf, Hamburg en Kassel en daarnaast ook in de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Zijn werk is onder andere opgenomen in het Corning Museum of Glass in New York, dat vaak wordt gezien als een der belangrijkste glasmusea ter wereld. Terwijl kinderen van andere families in de zandbak speelden, speelden zijn drie zonen met glasscherven in hun vaders atelier. Elk kind brandt zich in zijn leven wel eens een keer aan de vlammen van een hout gestookt vuur, zijn jongens brandden zich aan de hitte van zijn metalen glasblaaspijp. Het glas werd ze als het ware met de paplepel ingegoten. Rond 1990 zette hij een belangrijke stap die leidde tot de oprichting van het succesvolle familiebedrijf dat Borowski Studio tegenwoordig is. En het geweldige was dat zijn zonen zonder uitzondering deel wilden uitmaken van dit op te richten droombedrijf...
Pawel Borowski bij Prachtig Glas
Pawel Borowski
Heel bijzonder is dat zowel zijn oudste zoon Pawel als zijn jongste zoon Stani Jan genoeg talent bleek te bezitten om in het artistieke voetspoor van hun vader te kunnen treden. De laatste studeerde aan het Institut für Künstlerische Keramik und Glas (IKKG) van de Hogeschool te Koblenz, de eerste van de twee heeft tegenwoordig de artistieke leiding over het familiebedrijf. Hij leidt de glasblazerij en het professionele glasbewerkingsatelier in Polen, waarin de familie wordt ondersteund door een team van buitengewoon vaardige medewerkers. Net als hun vader hebben deze twee zonen internationaal gezien intussen de nodige faam weten te verwerven. De middelste zoon Wiktor heeft vanaf 1990 de zakelijke leiding over Borowski Studio ter hand genomen. Onder zijn leiding is de onderneming mondiaal gezien uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde glasateliers. Het werk van de Borowski's en hun assistenten is dankzij hem vertegenwoordigd op alle continenten.
Stani Jan Borowski bij Prachtig Glas
Stani Jan Borowski
In nauw beraad bepalen de drie zonen met elkaar het assortiment van Borowski Studio, dat bestaat uit een collectie Art Objects, de collectie Studio Line en de collectie Outdoor Objects. De Art Objects worden vervaardigd door de Borowski's zelf, de oplage van deze objecten is beperkt en bestaat ook uit unica (meesterwerken). De Studio Line bestaat uit designobjecten, die door de broers ontworpen zijn. De Outdoor Objects zijn objecten, die weerbrstendig zijn en die zonder problemen buiten kunnen staan, zomer en winter. Deze objecten zijn gemaakt van glas en staal. Vanzelfsprekend zijn ook deze objecten door de broers ontworpen.